Bambaşka tarifler yapabilirsiniz! Dev çiçek karnabahar Ekim ayında sofranızda olmalı

1-KAN ŞEKERİNİ DENGELEMEYE YARDIMCI

Dünya çapında diyabet olan kişi sayısı hızla artıyor. Diyabete karşı etkili olduğu bilinen Karnabahar, tedavi sürecinde de öne çıkan bir sebze. Özellikle yüksek lif içeriği için kan şekerini dengelemeye yardımcı olabiliyor.

2-KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYOR

Karnabahar, içerdiği potasyumla kan basıncını dengelemeye de yardımcı oluyor. Karnabahar, antioksidanlar ve anti-inflamatuar etki gösteren etken maddelerle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

3-ZİHNİ DİNLENDİRİYOR

Stresli ve yoğun bir çalışma temposuna sahip olanlar için karnabahar vazgeçilmez bir besin olabilir. A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan bu sebze zihni dinlendirerek, sinir sistemini güçlendiriyor.

4-KANSERE RİSKİNİ AZALTIYOR

Vitamin ve mineral deposu olan bu Ekim sebzesi, indol-3 karbonal ve sulfaran ile içerdiği birçok antioksidanla vücutta oksidatif stresi azaltarak birçok kanser türüne karşı koruyucu özellik gösteriyor.

5-KABIZLIKLA SAVAŞIYOR

Yüksek lifli yapısıyla kronik kabızlıkla savaşmada oldukça etkili olan karnabahardan yararlanmak için mutlaka haftada iki, üç kez tüketilmeli. Karnabahar lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kronik kabızlığın zemin hazırladığı kalın bağırsak kanseri riskini de düşürür.

6-KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Kalsiyum deposu olan bu sebze, K vitamini açısından son derece zengin. Kemik sağlığı ve gelişimi için büyük katkı sağlar.

7-ENFEKSİYONLARA BARİYER ÇEKİYOR

Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunan karnabaharın yaprakları da bol miktarda E vitamini içerir. Buharda pişirerek tüketmeyle vitamin-mineral ve etken madde kayıpları en aza indirilerek karnabahardan en yüksek fayda sağlanabilir. Gut hastalığı olanların sınırlı tüketmesi gerekir.

8-TOKSİNLERDEN ARINDIRIYOR

Hamilelik döneminde sofralarda özellikle yer verilmesi gereken karnabahar folik asit açısından da oldukça zengin. Anne karnında bebeğin sağlıklı büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan sebze folik asit depolarınızı dolduracak.

9-KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR

Karnabahar; karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar başta olmak üzere organizmanın toksinlerden arınmasını sağlayarak detoks etkisi gösteriyor. İçerdiği treonin ve kuersitrin maddeleri ülsere karşı koruyucu etki gösterir. Tüketim sonrası sindirim ve gaz şikayeti olanlar kimyon ekleyerek tüketirlerse bu etkisini azaltabilirler.

FAZLA TÜKETİLİRSE NE OLUR?

Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açabilen karnabahar, çok tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine de neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Karnabahar çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına da neden olur.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir