Almanya’ya Göçmen Olarak Gitti Dönerin ‘Babası’ Oldu: Almanlara Döneri O Sevdirdi

Yapılan araştırmalar 82 milyon nüfusa sahip Almanya’da günde 2 milyon porsiyon dönerin tüketildiğini ortaya koyuyor. Almanların vazgeçilmezi olan dönerin ise aslında bir hikayesi var. ‘Dönerin Babası’ olarak bilinen Kadir Nurman, Almanlara döneri sevdiren isim.

Milliyet’ten Betül Topaklı’nın haberine göre Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği Gürsel Ülber, Batı Berlin’de ilk ekmek arası dönerin 1972’de Malatyalı Kadir Nurman tarafından satıldı.

Berlin’de göçmen işçi olan Kadir Nurman ve Mehmet Aygün Almanlara döneri seven iki göçmen işçi…

her iki göçmen işçi de normalde pirinç pilavı ve salata ile servis edilen döneri, Almanların sokakta rahatça tüketebileceği bir hızda ekmek arasında sunan ilk kişinin yine kendileri olduğunu iddia ediyor.

2013’TE YAŞAMINI YİTİRDİ

Kadir Nurman, 24 Ekim 2013’te Berlin’de yaşamını yitirdi. Ölümünden iki yıl önce, 2011’de Türk Döner Üreticileri Federasyonu, ‘ekmek arası dönerin mucidi’ ünvanını Nurman’a verdi. Bu da döneri ilk olarak kendilerinin icat ettiğini iddia eden kişiler için tartışmasız bir onaydı.

Kadir Nurman, döner etini hamburger tarzı ekmek arasında sunarak hızlı bir yemek alternatifi fikri geliştirdi. Almanlar, döneri öyle benimsedi ki zamanla ülkenin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri hâline geldi. Çok geçmeden Almanya’da ekmek arası döner, hızlı tüketilen fast food tarzı yemekler arasında sosisi bile geride bıraktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx