Afrika politikasının şefkat yüzü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’nin insani değerleri öne çıkaran Afrika ile ortaklık politikasının şefkati temsil eden yüzü haline geldi. Türkiye’nin temelleri 1998 yılında atılan Afrika açılımı, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 2005 yılında Afrika Birliği’ne gözlemci üyelik ile birlikte ivme kazandı. Erdoğan’ın, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler, ilişkileri daha ileri düzeye taşıdı. Erdoğan’a bu ziyaretlerinde eşlik eden Emine Erdoğan ise Afrikalı kadın ve çocukların sorunlarıyla yakından ilgiledi ve bu alanda çalışmalar yapan kurum ve organizasyonlara ziyaretlerde bulundu. Emine Erdoğan, zaman içinde “Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler” prensibi çerçevesinde insani politikaya ağırlık veren Türkiye’nin bazı Afrika ülkelerinde tanınan yüzü haline geldi.

Emine Erdoğan, Nijerya’da 15 Mayıs’ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Afrika Ülkelerinin Kanserle Mücadele Farkındalığının Artırılması ve Destek Programı’na onur konuğu olarak katıldı. Programda, Afrikalı kadın katılımcıların Emine Erdoğan’a yönelik övgü içeren sözleri dikkat çekti.

Örnek oldu

İİT Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmad Kawesa Sengendo, Emine Erdoğan’ın 2016’da İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi çerçevesinde organize edilen ilk özel oturum ile herkese örnek olduğunu vurguladı. Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu’nun eşi Oluremi Tinubu, Emine Erdoğan’a Afrika kıtasına olan ilgi ve sevgisi için şükranlarını sundu ve “Sizi çok seviyoruz” diye konuştu. Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio’nun eşi Fatima Maada Bio da, Emine Erdoğan’a “kıymetli anne” diye hitap ederek teşekkürlerini sunmuştu.

Öncü rol oynadı

Emine Erdoğan’ın himayesinde bu yıl Antalya Diplomasi Forumu’nda “Kadın, Barış ve Güvenlik Üzerine Yüksek Düzeyli Oturum” başlıklı panel düzenlendi. Panelde, Emine Erdoğan’ın bu konudaki öncü rolü vurgulanarak, kadınların diplomaside, kriz çözümü ve barışın inşasındaki rolünün önemine dikkati çekildi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı’nın Kadın, Barış ve Güvenlik Özel Temsilcisi Bineta Diop, Erdoğan’ın liderliği sayesinde bu konuda daha önce de birçok kez konuştuklarını aktararak dünya genelinde yaşanan zorlukların üstesinden gelmek için kadınların sesinin duyulduğu ve saygı gördüğü etkili diplomasinin hiç bu kadar kritik olmadığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx