Yeni Rekor! İşte 2 Ana Neden…

Haziran ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 azalsa da 100 bin eşiğini geçti ve 106 bin 238 adede ulaştı. İlk altı aylık satışlar ise 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 3.7 oranında artarak 577 bin 981 adede ulaştı ve rekor kırdı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, binek otomobil satışları yılın ilk altı ayında geçen yıla göre yüzde 7.3 oranında arttı ve 462 bin 955 adet seviyesine çıktı. Hafif ticari araç satışları ise yüzde 8.7 geriledi ve 115 bin 26 adede düştü. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık haziran ayı ortalamasına göre yüzde 40 arttı.

Temmuz Kararları Satışları Tetikledi

Araç fiyatlarındaki yükselişin arkasında, kredi maliyetleri ve yüksek faizlere rağmen biriken talep, filo satışları ve engelli alımları gibi birçok etken var. Hazirandaki satışlarda ise 7 ve 8 Temmuz tarihlerinde devreye girecek iki önemli düzenleme rol oynadı. İlk olarak, üreticiler 7 Temmuz’da başlayacak yeni standart güvenlik donanımlarını şart koşan (GSR2) düzenleme öncesi, stoklarında bu standartlara uymayan modelleri eritmek için ek kampanyalar düzenledi. İkinci olarak, Çin’den gelen araçların fiyatlarını artırması beklenen ve 8 Temmuz’da devreye alınacak ilave gümrük vergileri de Çinli araçlara talebi artırdı.

Hangi Marka Ne Kadar Sattı?

Haziran ayında toplam satışlarda lider, 12 bin 809 adetle Fiat oldu. Renault 11 bin 334 adetle ikinci, Ford 7 bin 649 adetle üçüncü, Chery 7 bin 511 adetle dördüncü ve Volkswagen 6 bin 739 adetle beşinci sırada yer aldı. Binek otomobil pazarında liderlik ise 9 bin 672 adetle Renault markasının olurken bu markayı 9 bin 46 adet otomobil satan Fiat ve 7 bin 511 adet otomobil satan Chery takip etti.

Tesla’ya Türkiye’ye Özel Model Dopingi

Haziran ayında tamamen elektrikli otomobil pazarı 8 bin 32 adet olarak gerçekleşti. Mayıs ayında teslimatları 10 adede kadar gerileyen Tesla, haziran ayında Türkiye’ye özel olarak ürettiği yüzde 10 ÖTV dilimine giren düşük güçteki motora sahip Model Y’nin teslimatlarına başlayarak adeta dipten döndü. ABD’li marka haziranda 2 bin 670 adet Türkiye’ye özel Model Y teslimatı gerçekleştirerek pazarın lideri oldu. Togg ise haziran ayında 1.733 adet T10X teslimatı gerçekleştirdi.

İlk Altı Aylık Sonuçlar

İlk altı aylık sonuçlarda ise Togg 13 bin 21 adet teslimatla liderliğini korurken, Tesla 3 bin 82 adetle ikinci, KG Mobility 2 bin 522 adetle üçüncü sırada yer aldı.

Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç alırken fiyat ve özelliklerin yanı sıra, yeni düzenlemeler ve kampanyaları takip etmek, alıcılar için önemli avantajlar sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx