Ünlü bilim insanı tarihte bir ilki gerçekleştirdi: Altın tozundan çok daha değerli

Altın Tozundan Daha Değerli Olan Ay Taşı Örnekleri İngiltere’ye Geldi!

Ünlü bilim insanı Mahesh Anand, Çin’den ödünç aldığı ve altın tozundan daha değerli olarak tanımladığı Ay taşı örneklerini ilk kez Dünya’ya getirdi.

Yaklaşık 50 yıl sonra getirilen bu nadir örnekler, şu anda Milton Keynes’teki yüksek güvenlikli bir tesiste kilit altında tutuluyor. Profesör Mahesh Anand, bu örnekleri İngiltere’ye ödünç alan tek bilim insanı olarak ön plana çıkıyor.

Anand, Çin’den örneklerin getirilmesiyle ilgili olarak, “Dünyada hiç kimsenin Çin’deki örneklere erişimi yoktu, dolayısıyla bu büyük bir onur ve büyük bir ayrıcalık” ifadelerini kullandı.

Prof. Anand’ın ekibi, tozu lazerle öğütüp parçaladıktan sonra Ay’ın oluşumu ve Dünya’nın ilk yıllarıyla ilgili temel sorulara cevap arıyor.

Toz tanecikleri arasında, bilim insanlarının Ay’ın oluşumu teorisini destekleyecek kanıtlar bulunabilir. Bu kanıtlar, Ay’ın yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan bir gezegenin enkazından oluştuğu fikrini doğrulayabilir.

ROBOTİK KOL İLE TOPLANAN ÖRNEKLER

Çin, bu Ay taşlarını 2020 yılında gerçekleştirdiği Chang’e 5 uzay görevi sırasında Mons Rümker adlı volkanik bir bölgeden topladı. Robotik bir kol, toprağı delerek 2 kilometre malzeme topladı ve İç Moğolistan’a inen bir kapsülle Dünya’ya geri getirildi.

Çin, uzun bir küresel işbirliği geleneğini takip ederek, yedi uluslararası araştırmacıya bu yeni keşifler için numuneler verdi. Prof Mahesh Anand, geçen hafta Pekin’de diğer araştırmacılarla bir araya gelerek yeni numuneleri teslim aldı.

Anand, numuneleri almasıyla ilgili olarak, “Neredeyse paralel bir evren gibiydi ve Çin’in uzay programlarına yatırım yapması bizi çok ileride gösterdi” şeklinde konuştu. Değerli kargosuyla İngiltere’ye dönen Anand, elinde bulundurduğu bu önemli örneklerle ileri araştırmalara ışık tutmayı umuyor.

Related Posts

BRICS zirvesinde gündem ekonomi: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan şeffaflık, eşitlik ve evrensellik mesajı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin küresel ekonomiyi evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı bir sistem haline getirmeye çalıştığını dile getirdi.

Mezar yeri başkasının çıkınca, aileden habersiz cenazeyi çıkarıp yan mezara defnettiler

Batman’da hayatını kaybeden Mehmet Ekin’in (75) Asri Mezarlık’a defnedilen cenazesi, iddiaya göre mezar yerinin daha önce başkasına satıldığı gerekçesiyle aileden ve savcılıktan izin alınmadan yandaki başka bir mezara taşındı. Durumu 10 gün sonra fark eden Ekin’in ailesi, sorumlular hakkında şikayetçi olup mezarlıkta nöbet tutmaya başladı. Belediye yetkilileri ise olaya ilişkin adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Köylülerden, AKP’li belediye önünde ‘çöp tesisi’ tepkisi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine kurulması planlanan çöp tesisine karşı çıkan köylüler, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Otel çalışanlarından turistlere unutulmaz ders

Yunanistan’ın popüler turizm adası Zakintos’ta otel çalışanlarının, sabahın köründe şezlong kapmak için havlularını bırakan turistlere verdiği ders, sosyal medyada viral oldu.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a yükseldi.