Tehlikeli şekilde yayılan, antibiyotiklere dirençli bakteri keşfedildi

Malezya’da Yüksek Derecede Antibiyotik Dirençli Bakteri Tehlikesi

Malezya’nın Terengganu kentinde bulunan bir hastanede, son derece antibiyotik dirençli ve ölümcül bir ‘Acinetobacter baumannii’ türü keşfedildi. Bilim insanları, bu bakterinin küresel ölçekte yaygın olan ‘GC2’ soyundan geldiğini ve halk sağlığını tehdit ettiğini duyurdu.

“Halk Sağlığı İçin Önemli Bir Tehlike”

Araştırmacılar, 2011 ile 2020 yılları arasında bölgeden toplanan 126 bakteri örneğini inceledi. Sonuçlar, bakterinin birçok antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiğini ortaya koydu. Özellikle ‘A. Baumannii’ enfeksiyonlarında sıklıkla kullanılan ‘karbapenem’ grubu antibiyotiklere karşı yüksek düzeyde direnç gözlendi. Uluslararası araştırma ekibi, örneklerin %97’sinde antibiyotik direncini yaymaktan sorumlu olan ‘plazmid DNA’larının bulunduğunu belirtti.

Birmingham Üniversitesi’nden Dr. David Cleary, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu tehlikeli A. baumannii türünün hastanelerde hala yayıldığına dair yeni kanıtlar elde ettik. Ancak, düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen veriler çok yetersiz. Hastalığın evrimini anlamak, yayılmasını engellemek ve etkili tedaviler geliştirmek kritik öneme sahip” dedi.

Cleary, antibiyotik direnci ile mücadele etmek için bu ülkelerde daha etkili izleme sistemlerine ve yeni tedavi protokollerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “GC2 soyunun baskın olması ve karbapenem direncinin yüksek olması, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Veri Eksikliği Sorunu

Araştırmanın lider yazarı ve Malezya’daki Sultan Zainal Abidin Üniversitesi’nden Prof. Chew Chieng Yeo ise, “Çalışmamız, çoklu ilaç direncine sahip bakterilerin yayılmasına karşı uluslararası araştırma iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle bazı bölgelerde veri eksikliği olduğunda bu iş birliği daha da kritik hale geliyor” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Türkiye’de elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yaklaşık yüzde 45’ini oluşturdu

Türkiye’de yılın ilk yarısında elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yüzde 44,6’sını oluştururken toplam satışları 217 bin 580’e ulaştı. Haziran ayında toplam 25 bin 646 “tam elektrikli”, 22 bin 506 hibrit otomobil satıldı.

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

iPhone 17 Pro ve 17 Pro Max modelleri için tasarımı gösteren görseller

Apple’ın eylül ayında tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisine yönelik yeni paylaşımlar geldi. iPhone 17 Pro modelleri için tasarımlarını ortaya çıkartan görseller paylaşıldı.

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

Drone sürüleri zihinle uçuyor! Beynin komutası

İnsansız hava araçları (UAV), yani drone’lar, tarımdan güvenliğe, lojistikten sinematografiye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu araçların kontrolü genellikle karmaşık kumandalar, radyo denetleyicileri veya …