Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Anoreksiya Nervoza Hastalığı Ergenlik Döneminde Artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik dönemindeki gençlerde hızla artan “Anoreksiya nervoza” vakalarına dikkat çekti. Prof. Dr. Çöp, bu hastalığın genellikle 14-18 yaş arasındaki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirtti. Sosyal medyanın yapay ve gerçeklikten uzak ideal vücut algısının gençleri etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların bu ideale ulaşmak adına beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde değiştirdiğini kaydetti. Yeme bozukluğunun, sadece zihinsel veya sindirim sistemine ait bir sorun olmadığını, aynı zamanda gelişimi durduran ve hayati riskler içeren bir durum olduğunu ifade etti.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Bünyesinde Hizmet Veren Prof. Dr. Esra Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının, hızlı kilo kaybına ve psikiyatrik belirtilere neden olan bir bozukluk olduğunu açıkladı. Bu hastalığın temelinde kişinin aşırı kilo almaktan korkması, kendini kilolu hissetmesi ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışlarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çöp, bu durumun bireyin sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Genellikle ergenlik döneminde daha sık görülen anoreksiya nervoza hastalığının kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha fazla görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Çöp, hastalığın altında yatan nedenlerin çeşitli olduğunu belirtti. Ergenlik döneminin bedensel ve ruhsal değişimlerin yoğun yaşandığı bir süreç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların beden algısının gelişmesinde sosyal medyanın etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

Prof. Dr. Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sürecin uzman doktorlar eşliğinde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocuğun kişilik özellikleri, aile içi iletişim, sosyal medyanın etkisi gibi faktörlerin hastalığın ortaya çıkması ve gelişimi üzerinde etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Çocuklarınızın ve gençlerin beden algısına dikkat etmek, onların sağlıklı gelişimine katkı sağlayabilir ve anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarından koruyabilir. Bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında ise uzman bir doktora başvurmanız önemlidir.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir