Oksijen krizi… Yüzde 18’e varan düşüş gözlendi

Çin’deki Göllerde Oksijen Seviyeleri Ciddi Şekilde Azalıyor!

Çin Bilimler Akademisi’nden (CAS) coğrafyacı Yibo Zhang ve ekibi, 15 bin 535 gölün uydu görüntülerini inceleyerek, iklim ve coğrafi verilerle birlikte oksijen kaybının nedenlerini araştırdı. Yapılan çalışmalar, göllerin yüzde 80’inden fazlasında oksijen seviyelerinin ciddi şekilde azaldığını ortaya koydu.

2003 ile 2023 yılları arasında yapılan araştırmalar, göllerin yüzde 85’inin her yıl daha fazla sıcak hava dalgası günü yaşadığını gösteriyor. Artan sıcaklık, suyun oksijen tutma kapasitesini azaltarak oksijen seviyelerinde düşüşe sebep oluyor. Tahminlere göre, sıcak hava dalgaları suyun oksijen çözünürlüğündeki ani dalgalanmalarla oksijen kaybının yüzde 7,7’sine neden oluyor.

Alg patlamaları da oksijen seviyelerindeki azalmada önemli bir etken. Bu patlamalar, artan tarımsal gübre ve hayvansal atıkların su yollarına karışmasıyla tetikleniyor. Araştırmacılara göre, bu durum oksijen kaybının yüzde 10’unu oluşturuyor.

Uzun vadeli sıcaklık artışlarının en büyük etken olduğunu belirten araştırmacılar, mevcut iklim değişikliklerinin göllerdeki oksijen seviyelerinin yüzde 55’ine kadar olan kısmını açıkladığını vurguluyor. Bilim insanları, en kötü senaryoda yüzyıl sonuna kadar göllerdeki oksijen seviyelerinin yüzde 9 daha düşebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Dünya’nın kara yüzeyinin yaklaşık 5 milyon kilometrekarelik kısmını kaplayan doğal ve yapay göller özel ekosistemlere ev sahipliği yapıyor. Ancak oksijen seviyelerindeki düşüş, bu ekosistemleri olumsuz etkiliyor ve canlı yaşamının sürdürülemediği “ölü bölgeler” oluşturuyor.

Yeni Zelanda’da yılan balıkları, Avustralya’da Murray morinası ve Polonya ile Almanya’da birçok balık ve midye türü, ani oksijen düşüşlerinden etkilenerek toplu ölümler yaşanmasına örnek teşkil ediyor.

Artan buharlaşma da gölleri olumsuz yönde etkiliyor. Dünya’nın su döngüsünü hızlandırarak kuraklık ve sel dönemleri arasında keskin geçişlere neden oluyor.

CAS ekoloğu Shi Kun, durumu düzeltmek için sadece küresel ısınmayı kontrol altına almanın değil, tarımsal atıkların su yollarına karışmasını azaltmanın da gerektiğini belirtiyor. Kun, su altı bitkileri dikmek ve sulak alanlar inşa etmek gibi çözüm önerileri sunarak göl ekosistemlerinin yeniden canlanmasına katkı sağlayabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Türkiye’de elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yaklaşık yüzde 45’ini oluşturdu

Türkiye’de yılın ilk yarısında elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yüzde 44,6’sını oluştururken toplam satışları 217 bin 580’e ulaştı. Haziran ayında toplam 25 bin 646 “tam elektrikli”, 22 bin 506 hibrit otomobil satıldı.

Yeni teori: Zaman üç boyutlu ve uzay yan etki

Bir bilim insanı, zamanın üç boyutlu olduğunu ve uzayın da bu yapının bir yan ürünü olduğunu öne sürdü. Bilimsel çevrelerde tartışma yaratan teori, evrenin doğasına dair radikal bir bakış sunuyor.

iPhone 17 Pro ve 17 Pro Max modelleri için tasarımı gösteren görseller

Apple’ın eylül ayında tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisine yönelik yeni paylaşımlar geldi. iPhone 17 Pro modelleri için tasarımlarını ortaya çıkartan görseller paylaşıldı.

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

Tesla’nın sürücüsüz taksisi Robotaxi hizmete girdi

Tesla, CEO Elon Musk’ın yıllardır vaat ettiği sürücüsüz araç hizmetini nihayet hayata geçirdi. Şirketin 2025 Model Y SUV’leri, Amerika’nın Austin kentinde robotaksi hizmeti vermeye başladı. Böylece Musk’ın yalnızca kameralar ve uçtan uca yapay zekâ ile tam otonom sürüş mümkün iddiası ilk kez gerçek bir saha testiyle karşı karşıya kaldı.

Drone sürüleri zihinle uçuyor! Beynin komutası

İnsansız hava araçları (UAV), yani drone’lar, tarımdan güvenliğe, lojistikten sinematografiye kadar birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu araçların kontrolü genellikle karmaşık kumandalar, radyo denetleyicileri veya …