Kontrolsüz tansiyon aort yırtılmasına sebep olabiliyor

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik: Aort Yırtılması Acil Bir Durumdur

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı aort yırtılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özatik, aort diseksiyonlarının kalp damar cerrahisinin en acil durumu olduğunu vurguladı.

Özatik, aort damarının vücudun tüm organlarını besleyen ana damar olduğunu belirterek, bu durumda oluşan yırtılmanın ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Aynı zamanda aort damarını “ana bir su şebekesi” olarak tanımlayarak, organların kan yoluyla beslenmesini sağladığını açıkladı.

Aort yırtılmasında hastanın yaşamını kaybedebileceğini belirten Özatik, bu durumda hastalarda şiddetli sırt ve göğüs ağrıları görülebileceğini ifade etti. Aynı zamanda damar yırtılması durumunda organlarda dolaşım bozuklukları yaşanabileceğini ekledi.

Özatik, aort yırtılması durumunda acil müdahalenin büyük önem taşıdığını ve hastaların derhal tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Aort yırtılmalarının kalp krizi ile karıştırılabilen belirtiler gösterebileceğini belirten Özatik, hastaların tansiyon durumunun da önemli bir belirleyici olduğunu aktardı.

Aort ameliyatlarının uzun süren operasyonlar olduğunu vurgulayan Özatik, bu tür durumların ciddi bir ekip ve uzmanlık gerektirdiğini açıkladı. Kontrolsüz tansiyonun aort yırtılmasındaki en büyük etken olduğunu belirten Özatik, düzenli sağlık kontrolü yapılması gerektiğini önerdi.

Özatik, son olarak, herhangi bir belirtide en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ve acil müdahalenin hastaların hayatını kurtarabileceğini vurguladı.

Related Posts

Canan Karatay ‘Bu yaz meyvelerinden uzak durun’ diyerek uyardı: 4 meyveye dikkat!

Yaz aylarında meyve çeşitliliği ve tüketimi artıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, yaz meyvelerinin ne kadar tüketilmesi gerektiğini belirterek, bazı hastalıklara sahip kişilerin hangi meyvelerden uzak durması gerektiğine açıklık getirdi.

Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıkların Alzheimer riskini doğrudan etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, yaşam tarzı değişiklikleriyle demans riskini yaklaşık yüzde 45 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

Zayıflamak için tüketilen çaylara dikkat: Sağlığımızı tehdit ediyor

Bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir” açıklamasında bulundu.