Kaşınmak aslında sağlığa çok faydalıymış: Pittsburgh Üniversitesi araştırdı! İşte sağladığı fayda…

Kaşınan bir yeri kaşımak, vücudunuzun bakterilere karşı savunmasını güçlendirerek faydalı olabilir. Kaşıma, paradoksal bir olgudur. Tırnaklarınızı kaşınan bir bölge üzerinde gezdirmek hoş bir his uyandırabilir, bu da evrimsel olarak bundan zevk almamızın bir nedeni olduğunu düşündürebilir. Ancak, aynı zamanda egzamayı ve döküntüleri kötüleştirebilir veya bir yarayı yeniden açabilir.

newscientist’in haberine göre bu ikilemi araştırmak amacıyla, Pensilvanya’daki Pittsburgh Üniversitesi’nden Dan Kaplan ve meslektaşları, farelerde egzama benzeri semptomlar oluşturmak için hapten adı verilen alerjenleri kullandılar.

Nötrofil seviyesi arttı

İstedikleri zaman kaşıyabilen farelerin kulakları daha fazla şişti ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan nötrofil adı verilen iltihaplı hücrelerin sayısı arttı. Bu hücreler, kulaklarına ulaşmaları engellenen, tasma takılı farelere kıyasla daha fazlaydı.

Bu kaşımanın cilt üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla araştırmacılar, hücrelerde neler olup bittiğine baktılar. Kaşımanın, ağrıyı algılayan nöronların P maddesi olarak bilinen bir kimyasal salgılamasına yol açtığını ve bunun da mast hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerini aktive ederek vücudun daha fazla nötrofil üretmesini sağladığını keşfettiler.

Sağlıklıysanız kaşınmak olumlu 

İngiltere’deki Hull Üniversitesi’nden Holly Wilkinson, “Bu, kaşıma eyleminin mast hücresi davranışını artırmada gerçekten önemli bir rol oynadığını gösteriyor” diyor.

Ekip, ayrıca kaşımanın, farelerin derisindeki Staphylococcus aureus adlı bakterinin miktarını azalttığını keşfetti. Kaplan, bu bakterinin aşırı cilt iltihabına yol açabileceğini ve bunun da dermatit şeklinde kendini gösterebileceğini belirtiyor. “Yaklaşık 24 saatlik kaşınma, mikrobiyomu ölçülebilir derecede değiştirmek için yeterli bir süre” diyor.

Ancak alerjenler, mast hücrelerini aktive ederek inflamasyonu tetikleyen bir süreci başlatıyor ve egzama gibi dermatit türlerinde vücut, iki kat daha fazla cilt iltihabına maruz kalabiliyor. Bu durumda, kaşıma muhtemelen daha fazla hasara yol açabilir.

Wilkinson, “Temelde sağlıklıysanız ve kaşınıyorsanız, bu olumlu bir şeydir” diyor. “Ancak bir noktada aşırıya kaçarsanız, bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir.”

Related Posts

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”