Karaciğerinizi korumanın 3 sırrı: Bu gıdaları mutlaka tüketin!

Karaciğer Sağlığı için Beslenme Önerileri

Dünya genelinde kanser hastalıklarının en çok metastaz yaptığı organ olan karaciğer hakkında önemli bilgiler veren Liv Hospital Ulus Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, karaciğer sağlığını korumak için devetabanı dikeni, kahve ve enginar tüketimine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Acarlı, yapılan araştırmaların kahvenin metabolizmayı hızlandırdığını ve karaciğer hastalıkları ile kansere karşı koruyucu bir etki sağladığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca kahvenin nörodejeneratif hastalıklardan Parkinson’a kadar birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleri olduğunu vurguluyor. Kahvenin koruyucu özelliklerini kanıtlayan geniş bir çalışmadan da bahseden Acarlı, kahvenin olumlu etkilerinin neredeyse ispatlandığını aktarıyor.

Karaciğer hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olan aşırı alkol tüketiminin karaciğer sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Acarlı, aşırı içki, sigara ve kilo alımının kanser riskini artırdığını söylüyor. Ancak devetabanı dikeni ve enginar gibi besinlerin karaciğere faydalı olduğunu belirtiyor. Karaciğer sağlığını olumsuz şekilde etkileyen tek madde olarak alkolü gösteren Acarlı, alkolün karaciğer hastalıklarına sebep olabileceğini vurguluyor.

İyi ve Kötü Huylu Tümörler Hakkında Bilgiler

İyi huylu tümörlerin zaman içinde kötü huylu hale dönüşebileceğine dikkat çeken Acarlı, bu tür tümörlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kötü huylu tümörlerin karaciğer hastalarında sıkça görüldüğünü ve bu tür tümörlerle mücadelede erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca kötü huylu tümörlerin çoğunlukla karaciğer hastalarında ortaya çıktığını ve hastaların düzenli olarak görüntüleme testlerinden geçmesi gerektiğini vurguluyor.

İleri safhadaki karaciğer hastalıklarında belirtilerin halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık ve sarılık olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Karaciğer hastalıklarından korunmanın önemini vurgulayan Acarlı, Hepatit B ve C gibi viral hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi veriyor. Ayrıca manikür ve pedikür gibi kişisel bakım ürünlerinin paylaşılmaması gerektiğini ve cerrahi aletlerin de dikkatli kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Karaciğer Yağlanması ve Safra Kesesi Hastalıkları

Karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıklarının günümüzde yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, karaciğer yağlanmasının karaciğeri zamanla siroza ve kansere sürükleyebileceğini vurguluyor. Safra kesesinde ise büyük taşların varlığının safra kesesi kanserine neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle karaciğer ve safra kesesi sağlığının korunması için düzenli kontrollerin önemine değiniyor.

Related Posts

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.