İnsani yardımları devam ettirmek isteyen personel, idari izne çıkarıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın dış yardımları durdurma kararnamesinin ardından, bazı insani yardım programlarını muaf tutmak isteyen ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) çalışanlarından onlarcasının idari izne çıkarıldığı bildirildi.

Yetkililer, USAID içindeki kıdemli avukatların ve yöneticilerin, yardım programlarına yönelik muafiyet dilekçeleri üzerinde çalıştıkları için idari izinle uzaklaştırıldığını belirtti.

Kurum yönetiminin, bu çalışanların kararnameyi “atlatmaya çalıştığını” düşündüğü ifade edildi.

KURUMUN YARISI İDARİ İZİNDE

Adlarının açıklanmasını istemeyen USAID yetkilileri, ABD merkezli Associated Press’e yaptıkları açıklamada, yardım fonlarının askıya alınmasının ardından en az 56 çalışanın idari izne çıkarıldığını söyledi. İdarecilerin ise işten çıkarılmaya başlandığını belirtti.

USAID’de görev yapan bazı yetkililerin ise tamamen işten çıkarıldığı aktarıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, bazı yardım programlarını kurtarmaya yönelik muafiyet başvurularını “yeterince detaylı olmamak” gerekçesiyle reddettiği, milyarlarca doları bulan diğer bazı başvuruları ise hala değerlendirildiği kaydedildi.

27 Ocak’ta USAID ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen tüm dış yardımlar resmen durduruldu. Ancak hangi programların devam ettirileceği ve hukuki sürecin nasıl işleyeceği konusunda belirsizlik sürüyor.

TRUMP’IN KARARI NET

Trump, 21 Ocak’ta göreve başlamasının hemen ardından, ABD’nin dış yardımlarını durduran bir kararname imzaladı. Kararname, ABD’nin dış kalkınma yardımı programlarını yürüten tüm bakanlık ve kurumların yabancı ülkelere yaptığı ödemeleri keseceğini ve yardımların ABD’nin dış politika hedefleriyle uyumlu olup olmadığının incelenmesi için 90 günlük bir değerlendirme süreci başlatılacağını öngörüyordu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, ABD’nin dış yardımları askıya alma kararını “endişeyle takip ettiğini” belirtilirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun 30 Ocak’ta bazı hayati insani yardımların devam etmesine yönelik bir muafiyeti onayladığı bildirildi.

Related Posts

Otel çalışanlarından turistlere unutulmaz ders

Yunanistan’ın popüler turizm adası Zakintos’ta otel çalışanlarının, sabahın köründe şezlong kapmak için havlularını bırakan turistlere verdiği ders, sosyal medyada viral oldu.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a yükseldi.

Düğün salonunun önünde adeta savaş çıkardılar

Bursa’da bir düğün salonunda iki aile arasında çıkan tekme ve yumruklu kavga, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Netanyahu’nun oğlunun korkudan adını değiştirdiği ortaya çıktı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun 2022’de eğitimi için İngiltere’ye gitmeden önce korktuğu için adını değiştirdiği ortaya çıktı. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi

Son dakika… Erzurum’da 4,1 büyüklüğünde deprem

Son dakika haberi… AFAD, Erzurum’un Köprüköy ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Gün içinde İstanbul’da da hissedilen Bursa merkezli bir deprem meydana gelmişti.

İran o işbirliğini askıya aldı: ‘Bombalamayla yok edemezler’

İsrail ve İran çatılmalarının ardından İran Meclisi’nin kısa süre önce kabul ettiği ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan yasa, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın onayının ardından bugün resmen yürürlüğe girdi. Bunun …