Güney Kore’de görevden uzaklaştırılan Yoon’un azil duruşması 4 dakika sürdü

Anayasa Mahkemesi, Yoon Suk Yeol’un Azil Davası İçin İlk Duruşmayı Yaptı

Güney Kore’de ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle devlet başkanlığı yetkileri askıya alınan ve görevden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol hakkındaki azil davasının ilk duruşması Anayasa Mahkemesi’nde gerçekleşti. Dört dakika süren duruşmada Yoon’un 8 hakimden birinin davadan alınması talebi reddedilirken mahkeme yargılamaya perşembe günü devam edileceğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, Yoon hakkındaki azil davasının ilk duruşmasını gerçekleştirdi. Yoon’un katılmadığı duruşmada söz alan Mahkeme Başkanı Moon Hyung-bae, Yoon’un 8 yargıçtan biri olan Chung Kye-sun’un davadan alınması talebinin oy birliği ile reddedildiğini açıkladı. Moon, Yoon’un mahkemenin duruşmalar için aynı anda 5 tarih belirlemesine ilişkin itirazının da reddedildiğini belirterek söz konusu kararın Anayasa Mahkemesi’nin işleyişini düzenleyen yasa ve yönetmelikler uyarınca alındığını söyledi.

İkinci duruşmanın perşembe günü saat 14.00’te yapılacağını ifade eden Moon, Yoon’un hazır olup olmamasına bakılmaksızın yargılamaya devam edileceğini vurguladı. Yoon’un avukatları, daha önce bir hukuk araştırma topluluğunun lideri olan Chung’ın adil karar veremeyeceğini savunarak azil davasından alınması talebinde bulunmuştu.

Ne Olmuştu?

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, “muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu” iddiasıyla 6 saat süren bir sıkıyönetim ilan etmiş, Ulusal Meclis’te yapılan oylama ile Yoon hakkında azil süreci başlatılmıştı. Yetkileri askıya alınan Yoon hakkında soruşturma açılırken, Yoon ise soruşturma komisyonunun ifade verme çağrılarını yanıtsız bırakmıştı. Yoon hakkında mahkeme tarafından çıkarılan tutuklama emri de Başkanlık Güvenlik Servisi’nin polisi başkanlık konutuna almaması nedeniyle uygulanamamıştı. Yoon’un görevden alınıp alınmayacağına dair nihai kararı Anayasa Mahkemesi verecekti.

Anayasa Mahkemesi azil davasının ilk duruşması için bugünü işaret ederken, Yoon’un avukatı Yun Gap-geun ise müvekkilinin güvenlik endişeleri nedeniyle ilk duruşmaya katılmayacağını açıklamıştı. Yun, “Yasa dışı ve geçersiz bir tutuklama emrini hukuka aykırı şekilde uygulama girişimleri sürerken, kişisel güvenlik ve olası tersliklere ilişkin endişelerimiz var” diyerek, “Başkanın duruşmaya katılabilmesi için kişisel güvenlik meselesinin çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı. Yun, güvenlik kaygılarının giderilmesi halinde, Yoon’un duruşmaya katılabileceğini de sözlerine eklemişti.

Related Posts

Macaristan’daki sapkınlık yürüyüşünü AB organize etti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sapkın LGBT’lilerin Budapeşte’de düzenlediği gösteriyi Avrupa Birliği’nin (AB) organize ettiğini savundu. Brüksel’in kukla politikacılara emir verdiğini belirten Orban, yaşananları “iğrenç ve utanç verici” şeklinde nitelendirdi.

‘Kurultay davası’ ertelendi… CHP’den ilk açıklama: ‘Şizofrenik bir dilekçeyle dava açılıyor, hemen reddedilmeliydi!’

Son dakika haberi… CHP’nin kurultay davası 8 Eylül’e ertelendi. Gelişmenin ardından kameralar karşısına geçen CHP’li Ali Mahir Başarır, “Biz Türkiye’nin gündemi ile ilgilenmeye devam edeceğiz. Bu dava hemen reddedilmeliydi” dedi.

Cemil Tugay’dan ‘Atatürk’lü kurultay mesajı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kurultay davası, ‘mutlak butlan’, ‘kayyum’ tartışmalarına ilişkin olarak, “Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir.” dedi.

Basra’dan Marmara’ya geliyor: Sıcak hava daha da bunaltacak

Marmara Bölgesi’nde aşırı sıcaklar, pazartesi gününden itibaren 10 gün boyunca etkisini kaybedecek. Temmuzun ikinci haftasında ise sıcaklıkların yeniden artması bekleniyor.

İsrail Hamas’ın üst düzey isminin öldürüldüğünü iddia etti

İsrail’in Gazze’de yoğun nüfuslu bölgelere düzenlediği hava saldırısında aralarında kadın vce çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Filistin merkezli kaynaklara göre hava saldırılarında en az 60 kişi öldü. İsrail ordusu da Gazze …

‘PKK’nın silah bırakma görüntüleri hazır’ iddiası: Tarih belli oldu!

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de başlattığı yeni süreçte komisyon aşamasına geçildi. Ancak komisyon kurulmadan önce DEM Parti İmralı Heyeti’nin 8-9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da görüşeceği, o görüşmelerde de PKK’nın silah bırakma görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılacağı öne sürüldü.