Güney Çin Denizi’nde gerilim artıyor

Çin ve Filipinler Arasında Gerilim: Güney Çin Denizi’nde Araştırma Gemileri Engellemesi

Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurlarının, Güney Çin Denizi’nde Filipinler’e ait iki araştırma gemisini engellemesi, iki ülke arasında gerilime yol açtı. Olay, egemenlik ihtilafı bulunan Spratly Adaları’nın kuzeyinde, Sandy Resifi yakınlarında gerçekleşti.

Filipinler Sahil Güvenliği’nden yapılan açıklamaya göre, Çin Sahil Güvenlik gemileri, bölgedeki araştırma faaliyetlerini sürdüren Filipinler’e ait iki gemiye yaklaşarak engellemeye çalıştı. Ayrıca, Çin donanmasına ait bir helikopter, adacıktan kum numunesi toplamak üzere hareket eden iki Filipin botunun üzerinde uçarak, bu araştırma görevini engelledi.

Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, iki Filipin gemisinin bölgeye yasa dışı girdiği ve resife yaklaşarak numune toplamaya çalıştıkları belirtildi. Çin, bu tür faaliyetleri uyarılarla engellediğini ifade etti.

Sandy Resifi, farklı ülkeler tarafından farklı isimlerle anılmakta; Çinliler “Tieşien Jiao”, Filipinlerliler “Bailan” ve Vietnamlılar “Dao Son Ca” olarak adlandırmaktadır. Resif, 1974’te Vietnam tarafından işgal edilmiş, ancak son 25 yıldır herhangi bir ülkenin tam kontrolü altında olmamaktadır. Bu 7 hektarlık kum adacığı, Güney Çin Denizi’ndeki gerilim noktalarından biri haline geldi.

Güney Çin Denizi’ndeki Egemenlik İhtilafı

Güney Çin Denizi, II. Dünya Savaşı sonrasından itibaren bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına sahne olmuştur. Çin, 1947’de yayımladığı harita ile bölgenin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunmuş, bu bölge zengin yer altı kaynakları ve stratejik önem taşıdığı için Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgedeki haklarını savunmaktadır.

Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi, askeri varlık göstermesi ve sivil gemi filolarıyla bölgede etkinliğini arttırması, bölgedeki diğer ülkeler ve ABD tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. 2016 yılında, Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerini yasal bulmamıştı.

Related Posts

Alkollü araç kullanan 102 bin sürücünün ehliyetine el kondu

1 Ocak-12 Haziran 2025 tarihleri arasında alkollüyken araç kullanan 102 bin 725 sürücüye işlem yapıldı ve sürücü belgeleri geçici olarak alındı.

İsrail ordusu: İran geceki misilleme saldırılarında İsrail’e 80’e yakın füze attı

İsrail’in orta ve kuzey bölgelerini hedef alan füze saldırılarında en az 10 kişi öldü, 250 kişi de yaralandı

Onlarca sivil yaralandı: Baltacılar Gazze gönüllülerine saldırdı

2011’de, Mısır’daki devrimde Tahrir Meydanı’nda toplanan Müslümanlara saldıran, 2013’te Muhammed Mursi’nin devrilmesi sonrası başlayan gösterilerde Müslüman Kardeşleri ve göstericileri hedef alan Baltacı çetesi, bu kez İsrail’in Gazze ablukasını kırmayı hedefleyen sivil gönüllülere saldırdı.

Uşakov: Putin ile Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşti

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov, Rusya lideri Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yaklaşık 50 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu.

Dünyanın gözü İsrail-İran hattında: Ölü sayısında korkunç bilanço!

İsrail 13 Haziran gecesi İran’a yönelik hava saldırıları düzenlemeye başladı. Tüm dünya gözünü bu hatta kilitledi. İsrail’in saldırılarının ardından İran misilleme saldırılarında bulunuyor. Dün akşam İran’dan Tel Aviv’e füze saldırısı gerçekleşti. Bu …

Dünya’da 12 bin defa şehirleri yerle bir edecek bomba var! İşte o nükleer silaha sahip ülkeler

Dünya genelinde 12 bin 512 nükleer savaş başlığı bulunduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda dünya genelinde nükleer silah yatırımları önemli ölçüde artış gösterdi. ABD, Çin ve Rusya başta olmak üzere birçok ülke, nükleer kapasitesini genişletmeye devam ediyor. Bu gelişmeler ışığında İsrail, İran’ın nükleer tehditlerini bertaraf etmek gerekçesiyle İran’a yönelik “Yükselen Aslan Harekatı” başlattı.