Engelli bireylerle öğrenciler ‘Ardıç Projesi’nde buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kütüphaneler Şube Müdürlüğü, İzmirli engelli bireylerle lise öğrencilerini buluşturan Ardıç Projesi’ni başlattı. Adını, ardıç kuşları ve ardıç ağaçlarının birbirine bağlı olarak sürdürdüğü yaşam döngüsünden alan projede, engelli bireyler ile öğrenciler seçtikleri kişilerle eşleşerek kendi öykülerini yazdı. Partnerlerin tanışma ve ısınma etkinliklerinin ardından, Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nün eğitmenleri tarafından yürütülen seramik atölyesinde birlikte üretmeyi deneyimlediler. 17 lise öğrencisi ve 17 engelli birey, öykü yazım tekniklerine ilişkin hazırlanan eğitim modülünün ardından proje partnerleriyle kendi öykülerini geliştirdi.

PROJE, EĞİTİM SÜRECİNİ DE KAPSIYOR

Ardıç Projesi; yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeyi, öykü yazma tekniklerine ilişkin teorik bilgi edinilmesini sağlamayı, birlikte öğrenme ve üretme sürecini deneyimlemeyi amaçlıyor. Eğitim Modülü Oluşturma Ekibi, Proje Genel Koordinasyon Ekibi, Proje Raporlama Ekibi ve kişilerin eşleşmesini sağlayan Buddy Ekibi olmak üzere toplam 40 lise öğrencisi projede farklı görevleri üstleniyor. Ardıç Projesi ile katılımcılar proje yazma, proje koordinasyonunun sağlanması, eğitim modülünün hazırlanması ve proje raporlama süreçlerine dair bilgiler ediniyor ve bu bilgileri uygulama alanı buluyor.

Proje yürütücüsü Dilan Demir, varlıklarını birbirine borçlu olan ardıç kuşu ve ardıç ağacının hikâyesinden esinlenerek projenin adını belirlediklerini ifade ederek “Doğa döngüsünün bize hatırlattığı gibi ortak yaşam kültürünü oluşturmak adına birlikte üretmeyi amaç edindik. Projemizle öğretilmiş yanlışların getirdiği olumsuz önyargıları dağıtmaya çalıştık. Farklılıklarımızın bizim en büyük zenginliğimiz olduğu düşüncesinden hareketle bir arada yaşamın getirdiği güzellikleri yaşamayı seçtik. Bizi birbirimizle eşitleyen değerleri keşfettik. ‘Doğada hiçbir şey kendisi için yaşamaz’ derler. Biz bu hikâyede ‘Ben, biz olduğumuz için ben olurum’ diyebilmeyi öğrendik. Bizler, bu proje kapsamında bu hayatı birlikte güzelleştirmeyi ve anlamlı kılmayı seçtik ve yeni hikâyelerde, yeni insanlarla karşılaşmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

ARDIÇ KUŞU VE ARDIÇ AĞACININ HİKÂYESİ

Aynı isme sahip doğanın iki parçası olan ardıç kuşu ve ardıç ağacının ilişkisi, isim benzerliğinden çok daha fazlasını kapsıyor. Ardıç kuşlarına ev sahipliği yapan ardıç ağaçları, ardıç kuşları sayesinde varlıklarını sürdürebiliyor. Ardıç ağaçları da her ağaç gibi tohumlara sahip olsa da bu tohumlar sadece ardıç kuşunun varlığında üremeyi sağlıyor. Ağaçtan dökülen tohumları yiyen kuşların sindirim sisteminde kabukları açılan tohumlar, bu sayede işlerlik kazanıyor. Kuşların dışkılarıyla yeniden toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenebiliyor. Doğanın bu muhteşem uyumu sayesinde neslini devam ettiren ardıç ağacı, birçok medeniyette de şifa kaynağı olarak görülüyor ve kutsal kabul ediliyor.

Related Posts

Mezar yeri başkasının çıkınca, aileden habersiz cenazeyi çıkarıp yan mezara defnettiler

Batman’da hayatını kaybeden Mehmet Ekin’in (75) Asri Mezarlık’a defnedilen cenazesi, iddiaya göre mezar yerinin daha önce başkasına satıldığı gerekçesiyle aileden ve savcılıktan izin alınmadan yandaki başka bir mezara taşındı. Durumu 10 gün sonra fark eden Ekin’in ailesi, sorumlular hakkında şikayetçi olup mezarlıkta nöbet tutmaya başladı. Belediye yetkilileri ise olaya ilişkin adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Köylülerden, AKP’li belediye önünde ‘çöp tesisi’ tepkisi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine kurulması planlanan çöp tesisine karşı çıkan köylüler, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Otel çalışanlarından turistlere unutulmaz ders

Yunanistan’ın popüler turizm adası Zakintos’ta otel çalışanlarının, sabahın köründe şezlong kapmak için havlularını bırakan turistlere verdiği ders, sosyal medyada viral oldu.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a yükseldi.

Düğün salonunun önünde adeta savaş çıkardılar

Bursa’da bir düğün salonunda iki aile arasında çıkan tekme ve yumruklu kavga, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.