CHP’li Erhan Adem: Çiftçi hak ettiği yerde değil, reform gerekli

İSTANBUL – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem tarımda reform yapılması gerektiğinin altını çizdi.

CHP’nin ‘Tarımda Yapısal Reform Paketi’ hazırladığını belirten Adem, çiftçinin ve Türkiye tarımının hak ettiği olmadığını söyledi ve çiftçilerin ürettiği ürünlerin ellerinde kalmayacak şekilde bir üretim planlamasını yapılacağını belirtti.

‘TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ’NDE ÜRÜNLER PİYASA KOŞULLARINDAN DAHA PAHALI’

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin asıl amacının dışında kullanılır hale geldiğini ifade eden Adem, usulsüzlükler nedeniyle Tarım Kredi Kooperatifleri’nin marketlerinde ürünlerin piyasa koşullarından daha yüksek olduğunu belirtti.

Et ve Süt Kurumu’nun işleyişini de eleştiren Adem, kurumun ithalatçı konumuna getirildiğini söyledi. Çiftçilere yapılan desteğin yeterli olmadığına dikkat çeken Adem, girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

‘İHALELER KİŞİYE ÖZEL ÇIKARILIYOR’

Genel başkan yardımcısı olduktan sonra yaptığı incelemelerde kamuda yapılan ihalelerde büyük haksızlıklar gördüklerini ifade eden Adem, ‘’Kişiye özel ihaleler çıkarılıyor, kişiye özel ihaleler veriliyor. Buradan rant sağlanıyor. İhaleler şeffaf olmalı. Şeffaf yapılan ihalelerde ne yolsuzluk olur ne de rant olur. Burada kamu zararı oluşuyor’’ dedi.

Adem, Kamuda Tasarruf Paketi’nde yer alan ‘3 yıl boyunca emekli olanlar hariç kamuya yeni personel alımı yapılmayacak’ başlığı için, 5 milyon ziraat mühendisinin boşta olduğunu ve gelecekte problemin büyüyebileceğini vurguladı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇİFTÇİLER NE İSTİYOR?

Deprem bölgesinde yaşayan çiftlerin sorunlarına değinen Adem, ‘’Çiftçi kredi ödemelerinin daha da kolaylaştırılması, yıkılan ahırların onarılmasını, sulama desteğinin daha çok olmasını istiyor’’ dedi. Çiftçilere elektrik konusunda indirim yapılması gerektiğine vurgu yapan Adem, ‘’Faturaların ödenebilecek şartlarda faturalandırılması gerekiyor’’ diye konuştu.

‘BU SENE KURBAN SATIŞLARI DÜŞECEK’

Yaklaşan Kurban Bayramı için fiyatları değerlendiren siyasetçi, ‘’Küçükbaşlar 10-15 bin TL, büyükbaşlar ise 100 bin TL’den başlar 200 bine kadar gider diye düşünüyorum. Emeklinin 10 bin lira aldığı koşullarda kurban kesmesi mümkün değil. Bu sene kurban satışlarının azacağını düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx