Bu hastalık milyonlarca insanda görülebiliyor: 5 belirtiye dikkat

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya’dan İrritabl Bağırsak Sendromu Uyarısı

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, irritabl bağırsak sendromu hakkında önemli bilgiler verdi. Belirtilerin genellikle karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz, ishal ve kabızlık olduğunu vurgulayan Dr. Sarıkaya, tedavilerin kişiye özel planlanması gerektiğini belirtti.

Kronik Bir Rahatsızlık: İrritabl Bağırsak Sendromu

Dr. Sarıkaya, irritabl bağırsak sendromunun milyonlarca insanı etkileyebilen bir sağlık sorunu olduğunu dile getirdi. “İrritabl bağırsak sendromu, bağırsakların işleviyle ilgili kronik bir rahatsızlıktır ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur” diyen Dr. Sarıkaya, şunları ekledi:

“IBS genellikle karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz, ishal, kabızlık veya her ikisinin bir arada görüldüğü dönüşümlü bağırsak hareketleri ile karakterizedir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve bazı bireylerde dönemsel olarak şiddetlenebilir. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlikler IBS belirtilerini tetikleyebilir. Stres, kaygı ve depresyon gibi durumlar IBS belirtilerini artırabilir. Bağırsak kaslarının normalden farklı şekilde çalışması, rahatsızlık hissine neden olabilir. Yüksek yağlı, düşük lifli veya irritan gıdalar IBS’yi tetikleyebilir. Tedavi ve yönetim süreci, kişiye özel olarak planlanmalıdır.”

(İHA)

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.