BRICS zirvesinde gündem ekonomi: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan şeffaflık, eşitlik ve evrensellik mesajı

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, Rio de Janeiro’da gerçekleşen 17. BRICS Liderler Zirvesi’nde Brezilya’nın ev sahipliğinde yer aldı.

Zirvenin ikinci oturumunda konuşan Lavrov, çok kutuplu dünya düzeninin önemine dikkat çekerek, “Çok kutuplu bir dünya, eski sömürgeci liberal modelin yerine geçen bir gerçektir, tercih değil” dedi.

Amerikan dolarına olan güvenin sarsıldığını vurgulayan Lavrov, “Durum, gelişmiş ülkelerde bile kontrol dışına çıkıyor. ABD’nin devlet borcu rekor seviyeye ulaştı, 37 trilyon dolara yükseldi ve artmaya devam ediyor. Bu yüzden küresel çoğunluğun, Batı’dan bağımsız kalkınma mekanizmalarına ilgi göstermesi şaşırtıcı değil. Küresel Güney ve Doğu ülkeleri, küresel ekonomik büyümenin öncü gücü haline geldi” şeklinde konuştu.

‘BRICS, KÜRESEL EKONOMİNİN YÜZDE 40’INI TEMSİL EDİYOR’

Lavrov, bölgesel örgütlerin rolünün arttığını ve BRICS’in bu alanda öncü olduğunu belirterek, “BRICS, evrensellik, şeffaflık ve eşitlik ilkelerine dayanan daha kararlı bir küresel ekonomi oluşturmak için çaba gösteriyor. BRICS, küresel ekonominin yüzde 40’ını oluşturuyor. BRICS ülkeleri ile birlikte bu rakam yüzde 45’e, yani 93 trilyon dolara ulaşıyor. BRICS, dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil ediyor. BRICS ülkelerine dair Rusya’nın ticaret hacmi, sürekli artış gösteriyor ve 2024’te yüzde 48’in üzerine çıktı. Ödemelerin yüzde 90’ı ise ulusal para birimleri ile gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın sömürgeci politikalarının artık kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Mezar yeri başkasının çıkınca, aileden habersiz cenazeyi çıkarıp yan mezara defnettiler

Batman’da hayatını kaybeden Mehmet Ekin’in (75) Asri Mezarlık’a defnedilen cenazesi, iddiaya göre mezar yerinin daha önce başkasına satıldığı gerekçesiyle aileden ve savcılıktan izin alınmadan yandaki başka bir mezara taşındı. Durumu 10 gün sonra fark eden Ekin’in ailesi, sorumlular hakkında şikayetçi olup mezarlıkta nöbet tutmaya başladı. Belediye yetkilileri ise olaya ilişkin adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere: Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz olmadı

Köylülerden, AKP’li belediye önünde ‘çöp tesisi’ tepkisi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine kurulması planlanan çöp tesisine karşı çıkan köylüler, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Otel çalışanlarından turistlere unutulmaz ders

Yunanistan’ın popüler turizm adası Zakintos’ta otel çalışanlarının, sabahın köründe şezlong kapmak için havlularını bırakan turistlere verdiği ders, sosyal medyada viral oldu.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 118 artarak 57 bin 130’a yükseldi.

Düğün salonunun önünde adeta savaş çıkardılar

Bursa’da bir düğün salonunda iki aile arasında çıkan tekme ve yumruklu kavga, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.