Altında yükseliş sürecek mi? Uzmanlar yanıtladı

Altın Fiyatlarındaki Değişimler Güvenli Liman Talebini Artırıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikalarındaki belirsizliklerin artmasıyla birlikte risk algısı yükseldi ve güvenli liman olarak görülen altına olan ilgi arttı. Ülkeler arasındaki karşılıklı tarife açıklamaları ve politik belirsizlikler altına olan talebi artırdı.

Merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi, özellikle Çin Merkez Bankası’nın altın alımlarını sürdürmesi altın fiyatlarını destekledi. Çin’deki yatırımcılar, özellikle emlak piyasasındaki belirsizlik nedeniyle altına yönelmeye başladılar.

Ortadoğu’daki çatışmalar, Rusya-Ukrayna ilişkileri ve küresel ticaret savaşları gibi jeopolitik gerginlikler, 2025 yılında enflasyonu artırma endişelerini besliyor. Bu durum, altına olan talebi daha da güçlendirebilir.

Küresel borç yüklerindeki artış, özellikle ABD’de mali istikrarsızlığa neden olurken ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimleri beklentilerini desteklediği bilgisi de altın fiyatlarını etkiliyor.

Son zamanlarda yaşanan gelişmelerle birlikte ons altın fiyatı yükseliş trendini sürdürerek bugün 3017 doların üzerine çıkarak bir rekor kırdı. Yatırımcılara yıl başından bu yana %14’ün üzerinde kazanç sağladı.

“Altının Ons Fiyatında Ana Hedef 3200 Dolar Olabilir”

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, altının ons fiyatının 2900 dolardan 3000 dolara çıkmasının önemli olduğunu vurguladı. Ancak Fed’in faiz indirimlerini ertelemesi ve Ukrayna’da barış beklentisi olmasına rağmen altının ons fiyatındaki artışın nasıl gerçekleştiği önemli bir konu olarak görülüyor.

Jeopolitik ayrışmanın etkili olduğunu belirten Manukyan, “Çin ve ABD arasındaki ticari, siyasi ve finansal ayrışma artıyor ve bu durum altın talebini de artırıyor. Ayrıca tüm bu belirsizlikler altına olan talebi artırıyor. Bunun yanı sıra gümrük vergisi endişeleri nedeniyle Londra’dan New York’a altın akışı da ons altın fiyatlarını destekliyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Manukyan, ons altın fiyatı için “Ben burada hedefi 3030, 3040 dolar olarak görüyorum. Ancak ana hedef 3200 dolar gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Fed’in faiz indirimleri ve gümrük tarifelerindeki gelişmelerin altın ons fiyatını etkileyeceğini belirten Manukyan, piyasada likidite krizi olmamasının önemli olduğunu vurguladı. Şu an için bir kriz olmadığını ve Çin’den ve Almanya’dan gelen paketlerin altın ons fiyatını etkileyecek kalıcı bir değişim yaratmadığını belirtti.

“Altının Ons Fiyatında 3000 Dolar Seviyesi Önemli Bir Destek Noktası Olabilir”

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Uraz Çay, geçtiğimiz hafta ilk kez 3000 dolar seviyesini aşan altının ons fiyatında üç ana faktörü belirledi. Çay, global merkez bankalarının altın alımlarının ilk etken olduğunu belirtirken, “Çin’in 2025 yılında toplam rezervlerinin %5.9’unu altında tutması, bu oranın gelecekte daha da artabileceğini düşündürüyor. Bu oran 2018’de %3’ler seviyesindeydi” dedi.

Çay, Fed’in faiz indirimlerinin fiyatlamasının ikinci etken olduğunu vurguladı. ABD’de açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerinin ardından 2025’te üç faiz indirim olasılığının güçlendiğine dikkat çeken Çay, bu hafta açıklanacak Fed kararlarının, üyelerin 2025 için üç indirim öngörüsüne geçiş yapabileceğine işaret etti.

Ayrıca, borsa yatırım fonu talebinin yıl başında güçlü olduğunu belirten Çay, “Bu üç değişkenle birlikte vadeli işlemlerde kaldıraçlı fonların net uzun pozisyon miktarlarına bakıldığında, ons altın fiyatında 3000 doların dirençten destek noktasına dönüşebileceğini öngörüyoruz. Global yatırım bankalarının altın tahminlerinin revize edildiği göz önüne alındığında, yılın başından beri değerli metalde %13,7’lik bir prim görüldü. Her ne kadar ara sıra kar satışları yaşansa da 2025 yılında yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor. 2023 ve 2024’te %13 ve %27’lik primlerin ardından 2025’te %10’un üzerinde bir getiri öngörülmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Related Posts

Bakan Bayraktar açıkladı: Yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te rüzgar ve güneş enerjisinde 6 bin 818 megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Bununla bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız” dedi.

Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR’ın yayımladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 2025’in ilk dört ayında net asgari ücret enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti. Rapor, temmuzda zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini ortaya koydu.

Mevduat faizi yüzde 60’ı geçti: Aylık getiri rekor seviyede

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası TL mevduat yeniden cazibe merkezi haline geldi. Bankalar yıllık faiz oranlarını yüzde 50’nin üzerine taşırken, bileşik getirilerde yüzde 60’ı aşan seviyeler görülüyor.

N11 resmen satıldı! Rekabet Kurumu onayladı

N11 Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri AŞ’nin tamamının DMSF Holding Limited’e devrine Rekabet Kurumu onay verdi. N11’in tüm payları ve tek kontrolü artık Abu Dabi merkezli DMSF Holding Limited’te olacak. Onay kararı kurumun resmi internet …

Yıl boyunca çiçekli kalan iki yeni karanfil çeşidi geliştirildi

Antalya’daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce (BATEM) yerli çiçek üretimi çalışmaları kapsamında saksıda yetişebilen ve yıl boyunca çiçekli kalan iki karanfil çeşidi geliştirilerek tescillendi.

Son dakika | Akaryakıta bir indirim daha!

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim bu sabah tabelaya yansırken, yeni bir indirim haberi …