Enflasyonla kendi ayağımıza sıktık

Hazır Giyim Sektöründe Değişim ve Zorluklar

Son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişilik istihdamını kaybeden ve konkordato haberleriyle gündeme gelen hazır giyim sektörü, 2026’yı kayıp yıl olarak değerlendiriyor. Ancak çıkış arayışlarındaki gözlerin çevrildiği ABD pazarı, yüksek enflasyon ve maliyetler nedeniyle kaybedildi. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin ölçek ve altyapı olarak, Çin’den ayrılmak isteyen üreticiler için aranılan bir profil olmasına rağmen, markaların üretimlerini Mısır’a taşımayı tercih ettiğini belirtiyor.

‘TÜRKİYE UÇARDI’

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, Türkiye’de üretim arayışının maliyet ve enflasyon engeline takıldığını belirterek durumu şu şekilde özetliyor: 2005 yılında kotalar kalktığında, ABD’li alıcılar Çin müşterisi oldu. Şimdi yeni alıcılar Türkiye’yi tanımıyorlar. Enflasyon ve pahalılık sorunları nedeniyle Türkiye’ye gelip Türk şirketlerinden üretimlerini Mısır’a taşımalarını istiyorlar. Enflasyonla mücadele nedeniyle zor durumdayız. Altan ayrıca, Çin’den ayrılmak isteyen diğer ülkelerin Türkiye’yi potansiyel bir üretim yeri olarak gördüğünü ve Türkiye’nin avantajlı bir konumda olduğunu belirtiyor.

Eski Firmalar Kapatıyor ve Çekiliyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Eş Başkanı Ümit Özüren, aile işletmeleri şeklinde büyüyüp güçlenen hazır giyim üreticilerinin artan maliyetler yüzünden sektörden çekilmeye başladığını ifade ediyor. Özüren, sektörde gelecek görmeyen firmaların kendi sermayeleriyle işçilerinin haklarını ödeyerek sektörden ayrıldığına dikkat çekiyor.

10 Milyar Dolarlık Üretim Kapasitesi Atıl Durumda

Özüren, sektörün son 3 yılda 4 milyar dolarlık ihracat, 2 milyar dolarlık iç pazar ve ilave yatırım potansiyeliyle 10 milyar dolarlık bir kapasite kaybı yaşadığını belirtiyor. Ayrıca son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişinin sektörden ayrıldığını aktarıyor. Özüren, sektör için umudun 2026’ya kadar ertelendiğini ve Avrupa’da satılık pek çok markanın olduğunu, devlet teşvikleriyle oluşturulacak ortak girişim gruplarının sektöre yeni bir ivme kazandırabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Son dakika! Emekli maaşlarına düzenleme yapılacak

Hükümet 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını açıkladı.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Rekor dalgasına borsa katılamadı

Asya’dan Avrupa’ya birçok ülke borsası yüzde 20’yi aşan oranlarda yükselirken, ABD borsaları da rekor kırdı. Borsa İstanbul ise siyasi krizin kurbanı oldu.

Zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiliyor. Önceki gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim geldi. Ancak bu indirim haberinin yarattığı ılımlı hava uzun sürmedi …

Trump yeni Fed Başkanı için şartını açıkladı: Powell’ı yine hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kanada ile ticaret müzakerelerini neden sonlandırdığı ve hangi oranda tarife belirlemeyi planlandığı sorulan Trump, şöyle konuştu: “Ekonomik …

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak, 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat oldu.