Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR Ücret Kayıpları Raporu: Emek Gelirlerinde Yaşanan Kayıplar Ele Alınıyor

DİSK-AR tarafından hazırlanan aylık Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun üçüncüsü kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor, vergi ve kesintiler ile enflasyonun emek gelirlerinde oluşturduğu kayıpları detaylı bir şekilde inceliyor. İşçiler, memurlar ve emeklilerin ücret, maaş ve aylıklarındaki azalışlar ile alım gücündeki erozyon raporda ele alınıyor.

Raporda, enflasyonun ve kesintilerin emek gelirleri üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapılıyor. Vergi ve kesintiler nedeniyle harcanabilir gelirler azalırken, enflasyon da bu gelirin alım gücünü aşındırıyor. Bu durum, gelir dağılımını daha da dengesizleştiriyor.

Raporda ayrıca, “(Mayıs 2025) Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2025’te emek gelirlerinde yaşanan birikimli kayıplar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Gelecek aylarda da benzer birikimli kayıpların devam edeceği öngörülmektedir.

Şubat, Mart ve Nisan 2025’te işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıklarındaki toplam kaybın boyutu oldukça yüksek. TÜİK verilerine göre, bu dönemdeki yüzde 13,36’lık enflasyonun yol açtığı topam kayıp en az 176,6 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Bu kayıpların artarak devam etmesi beklenmektedir.

Örneğin, net asgari ücrette yaşanan 2.953 TL’lik kayıp, asgari ücretin Temmuz 2025’te artırılması gerektiğini göstermektedir. Aynı şekilde, 31.400 TL ücret alan bir işçinin 4.195 TL, 40.700 TL ücret alan bir işçinin ise 5.311 TL enflasyon kaybı yaşadığı raporda belirtilmektedir.

Enflasyon karşısında gelir kaybı yaşanan diğer örnekler de raporda detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu kayıpların önlenmesi için önlem alınması gerektiği belirtilmektedir.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

e-Devlet’ten kira sözleşmeleri için yeni dönem: Kullanıma açıldı!

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir