Küresel doğalgaz talebi 2024’te arttı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 2022 ve 2023’teki küresel arz şokunun ardından doğal gaz piyasaları geçen yıl kademeli olarak dengelenerek yapısal büyüme eğilimine geri döndü.

Geçen yıl küresel gaz talebi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken bu büyümenin dörtte üçünden fazlası gelişmekte olan ekonomilerden kaynaklandı.

Buna göre, geçen yıl küresel gaz talebi yüzde 2,7 artışla yaklaşık 4,4 trilyon metreküpe çıktı.

Bu artış, 2010-2019 dönemindeki yıllık ortalama yüzde 2 ve Kovid-19 sebebiyle küresel enerji krizinin yaşandığı 2019-2023 dönemindeki yaklaşık yüzde 1’lik büyümenin belirgin şekilde üzerinde oldu.

Asya’daki gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin etkisiyle doğal gaza olan talep de arttı.

ANA UNSUR SANAYİ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ

Küresel doğal gaz talebindeki büyüme, büyük ölçüde artan sanayi ve elektrik üretimi tarafından desteklendi. Bu iki sektör 2024’teki artan gaz talebinin yaklaşık yüzde 75’ini oluşturdu.

Bu durum, Asya’daki hızla büyüyen pazarların ekonomik genişlemesi ve Avrupa’nın sanayi üretiminde gaz talebindeki kısmi toparlanmayla desteklendi. Ancak Avrupa’daki talep, kriz öncesi seviyenin altında kaldı.

Geçen yıl, elektrik üretiminde doğal gaz talebi Kuzey Amerika, Asya ve Avrasya’da yüksek olurken Avrupa’da daha düşük seviyelerde gerçekleşti.

Çin, Hindistan ve ABD’deki aşırı sıcak havalar geçen yıl elektrik sektöründe gaz tüketiminin artmasında önemli rol oynadı. Sadece aşırı sıcaklıklar, küresel doğal gaz talebindeki artışın yaklaşık beşte birini oluştururken, konut ve ticari binalardaki gaz talebi ise yüzde 1 civarında arttı.

Doğal gaz, politikalar, düzenlemeler ve piyasa dinamikleri sayesinde çeşitli sektörlerde petrole kıyasla daha fazla tercih edildi.

ASYA KÜRESEL TALEP ARTIŞININ YÜZDE 40!NI OLUŞTURDU

Doğal gaz talebi bölgesel açıdan incelendiğinde Asya’nın gaz ihtiyacı 2024’te yüzde 6 arttı. Bu büyüme küresel gaz talep artışının yüzde 40’ını oluşturdu.

Bölgede artışın ana kaynağı Çin ve Hindistan oldu. Her iki ülkede de yılın ilk yarısındaki düşük LNG fiyatları ve ikinci-üçüncü çeyrekteki şiddetli sıcak hava dalgaları gaz talebini artırdı.

Çin’de doğal gaz talebi yüzde 7’nin üzerinde artarken, Hindistan’da sağlam makroekonomik ortam, genişleyen gaz şebekeleri ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle elektrik üretiminde gaz kullanımının artmasıyla talep yüzde 10 yükseldi.

BÖLGE BÖLGE DOĞALGAZ TALEBİ

Kuzey Amerika’da geçen yıl doğal gaz tüketimi yüzde 1,8’e denk gelen yaklaşık 20 milyar metreküplük artış gösterdi

Bu artışın ana itici gücü, elektrik üretimindeki gaz talebi oldu. Konut ve ticari sektördeki tüketim 2023’ün altında kaldı. Sanayi talebi ise 2023’e kıyasla çok az arttı.

ABD’de gaz talebi elektrik üretimi kaynaklı gaz talebi yüzde 1,9 büyüdü.

Elektrik üretimindeki artışla birlikte gaz tüketimi yüzde 1,6 artışla 2 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşti. Bu, LNG ithalatını yüzde 17 artırırken, bölge ülkeleri arasında farklılıklar görüldü.

Brezilya ve Kolombiya’da ise şiddetli kuraklıklar hidroelektrik üretimini düşürerek, gaz kaynaklı elektriğe bağımlılığı artırdı.

Avrupa Birliği’nin doğal gaz tüketimi ise 2024’te yüzde 1 artış kaydetti. Birliğin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji alanında yaşanan güçlü büyümenin etkisiyle gaz talebi yüzde 5 düştü.

Orta Doğu’da ise elektrik ve sanayi sektörlerindeki artışla gaz talebi yüzde 2 büyürken, Afrika’da düşük üretim faaliyetleri nedeniyle talep artışı yüzde 1’in altında kaldı.

Related Posts

Bakan Bayraktar açıkladı: Yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te rüzgar ve güneş enerjisinde 6 bin 818 megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Bununla bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız” dedi.

Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR’ın yayımladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 2025’in ilk dört ayında net asgari ücret enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti. Rapor, temmuzda zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini ortaya koydu.

Mevduat faizi yüzde 60’ı geçti: Aylık getiri rekor seviyede

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası TL mevduat yeniden cazibe merkezi haline geldi. Bankalar yıllık faiz oranlarını yüzde 50’nin üzerine taşırken, bileşik getirilerde yüzde 60’ı aşan seviyeler görülüyor.

N11 resmen satıldı! Rekabet Kurumu onayladı

N11 Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri AŞ’nin tamamının DMSF Holding Limited’e devrine Rekabet Kurumu onay verdi. N11’in tüm payları ve tek kontrolü artık Abu Dabi merkezli DMSF Holding Limited’te olacak. Onay kararı kurumun resmi internet …

Yıl boyunca çiçekli kalan iki yeni karanfil çeşidi geliştirildi

Antalya’daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce (BATEM) yerli çiçek üretimi çalışmaları kapsamında saksıda yetişebilen ve yıl boyunca çiçekli kalan iki karanfil çeşidi geliştirilerek tescillendi.

Son dakika | Akaryakıta bir indirim daha!

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim bu sabah tabelaya yansırken, yeni bir indirim haberi …