Türkiye yatırım yoluyla vatandaşlıkta ilk 10’da

Oturum ve vatandaşlık planlamasında global lider Henley & Partners tarafından yayınlanan 2025 Yatırım Göçü Programları raporunda, Malta üst üste 10’uncu kez Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi’nde birinci sırada yer aldı. Türkiye ise yatırım yoluyla vatandaşlık sunan ülkeler arasında 64 puanla 7’nci sıraya yerleşti. Raporda, Avrupa’daki oturum ve vatandaşlık programlarının yatırım göçü alanındaki liderliği öne çıkıyor.

Henley & Partners, 2024 yılında 94 farklı uyruktan müşteriyi bünyesine kattı ve 180’den fazla ülkeden başvuru aldı. ABD vatandaşları, tüm başvuruların yüzde 23’ünü oluştururken, bu oran Hindistanlılar, Türkler, Filipinliler ve İngilizlerden gelen başvuruların neredeyse toplamına eşit oldu. 2019 yılına kıyasla ABD’li müşterilerin sayısı yüzde 1.000’den fazla arttı. İngiltere’de ise 2024 yılında yapılan başvurular, bir önceki yıla göre yüzde 57 artış gösterdi. İki yıl üst üste Henley & Partners’a alternatif oturum ve vatandaşlık seçenekleri için en çok başvuran millet ABD’liler oldu ve bu eğilim 2025 yılında da devam etti.

Malta, vatandaşlık programlarının gözde ülkesi

14 programı sıralayan 2025 Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi’nde stratejik bir konumda bulunan Malta, 100 üzerinden 76 puan alarak üst üste 10’uncu kez liderliğini korudu. Endekse göre Avusturya 75 puanla ikinci sırada yer alırken, Grenada 69 puan ve Antigua & Barbuda 67 puanla ilk dört içinde kendisine yer buldu. Türkiye ise yatırım yoluyla vatandaşlık sunan ülkeler arasında 64 puanla 7’nci sırada yer aldı.

26 programın sıralandığı 2025 Küresel Oturum Programı Endeksi’nde ise Yunanistan’ın Altın Vize Programı, 100 üzerinden 73 puan alarak ilk kez liderliğe yükseldi. İsviçre 72 puanla 2’nci sırada yer alırken, Portekiz, İtalya ve Birleşik Krallık 70 puanla 3’üncü sırayı paylaştı. Avustralya, Kanada ve İspanya 69 puanla dördüncü sırada, Birleşik Arap Emirlikleri 68 puanla beşinci sırada konumlandı. Macaristan ve Kosta Rika ise 2025 yılında ilk 10’a giren yeni ülkeler olarak ön plana çıktı.

“Türkiye, yabancı yatırımcıların ve yeni bir yaşam biçim arayanların tercih ettiği ülkelerden”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Henley & Partners’ın 2025 Yıllık Yatırım Göç Programları raporunda yer alan bu iki endeks, dünyanın en cazip yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarını sistematik olarak analiz ederek kapsamlı bir kıyaslama sunuyor. Sektörde altın standart olarak kabul edilen bu çalışma, küresel ölçekte 100’den fazla program arasından en etkili ve avantajlı 40 programı öne çıkarıyor. Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi’nde ilk sırada yer alan Malta’nın Doğrudan Yatırım Yolu ile İstisnai Hizmetler için Vatandaşlığa Kabul programı 2013 yılında Henley & Partners tarafından tasarlandı ve dünyanın en başarılı programlarından biri haline geldi. Türkiye ise yatırım yoluyla vatandaşlık sunan ülkeler arasında 64 puanla 7’nci sırada yer alarak yabancı yatırımcıların ve yeni bir yaşam biçim arayanların tercih ettiği ülkelerden biri konumunda. Stratejik konumu, Avrupa, Asya ve Orta Doğu pazarlarına erişim sağlaması gibi unsurlar, Türkiye’yi alternatif vatandaşlık edinmek isteyen yatırımcılar için öne çıkan bir destinasyon haline getiriyor” dedi.

 

TIKLAYIN – Murat Sabuncu | Edirne’deki duvarından Türkiye kamuoyuna, Demirtaş’a suskunluğun şahidi takvimler…

TIKLAYIN – İniş sırasında ters dönen yolcu uçağı görüntülendi!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Ülkeyi kim “germek” istiyor?

TIKLAYIN -Spor yazarları, Galatasaray’ın Rizespor galibiyetini yorumladı: “Futbolda dün yok, Buruk inatlarından vazgeçmeli”

Related Posts

Bakan Bayraktar açıkladı: Yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te rüzgar ve güneş enerjisinde 6 bin 818 megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Bununla bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız” dedi.

Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR’ın yayımladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 2025’in ilk dört ayında net asgari ücret enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti. Rapor, temmuzda zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini ortaya koydu.

Mevduat faizi yüzde 60’ı geçti: Aylık getiri rekor seviyede

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası TL mevduat yeniden cazibe merkezi haline geldi. Bankalar yıllık faiz oranlarını yüzde 50’nin üzerine taşırken, bileşik getirilerde yüzde 60’ı aşan seviyeler görülüyor.

N11 resmen satıldı! Rekabet Kurumu onayladı

N11 Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri AŞ’nin tamamının DMSF Holding Limited’e devrine Rekabet Kurumu onay verdi. N11’in tüm payları ve tek kontrolü artık Abu Dabi merkezli DMSF Holding Limited’te olacak. Onay kararı kurumun resmi internet …

Yıl boyunca çiçekli kalan iki yeni karanfil çeşidi geliştirildi

Antalya’daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce (BATEM) yerli çiçek üretimi çalışmaları kapsamında saksıda yetişebilen ve yıl boyunca çiçekli kalan iki karanfil çeşidi geliştirilerek tescillendi.

Son dakika | Akaryakıta bir indirim daha!

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim bu sabah tabelaya yansırken, yeni bir indirim haberi …