Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Tiroid Hastalıkları ve Belirtileri

İstanbul’da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tiroid hastalıklarının farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Tiroid bezinin aşırı çalışmasının belirtileri arasında çarpıntı, terleme, sıcak basması, anksiyete, uyku sorunları, titreme, adet düzensizlikleri ve hızlı bağırsak hareketleri gibi durumlar bulunurken, az çalışması durumunda ise kilo artışı, halsizlik, depresyon, cilt kuruluğu, kabızlık ve ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezinin iltihaplanması boyun ağrısına veya hassasiyete yol açabilirken, nodül veya guatr varlığında ise boyun şişliği, nefes darlığı, yutma zorluğu, ses değişikliği ve ağrı gibi sorunlar görülebilmektedir.

Prof. Dr. Emre, tiroid rahatsızlıklarının çoğunda cerrahi müdahaleye gerek olmadığını ancak biyopsi sonucunda tiroid kanseri varlığı veya şüphesi durumunda tiroid bezinin alınabileceğini ifade etti. Büyük guatr durumlarında, tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Emre, cerrahi tedavinin tiroid bezi hastalığının tipine göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

Geçici Ses Kısıklığı ve Diğer Komplikasyonlar

Tiroid cerrahisi sonrasında geçici ses kısıklığının yüzde 1-10 oranında görülebileceğini paylaşan Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tecrübeli bir cerrahın ve kullanılan sinir monitorizasyon sistemlerinin ses kısıklığı riskini azaltabileceğini ifade etti. Tiroid ameliyatı sonrası kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1 civarında olduğunu belirten Emre, cerrahi sonrası kalsiyum düşüklüğüne bağlı sorunların çoğunlukla normale dönebileceğini ancak bazı durumlarda ek takviyelerin gerekebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Emre, tiroid ameliyatının en önemli komplikasyonlarının kanama, ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü olduğunu belirtti. Kalsiyum düşüklüğünün, paratiroid bezlerin cerrahi sırasında etkilenmesi sonucu ortaya çıkabileceğini dile getiren Emre, sinirlerin zarar görmesi durumunda geçici veya kalıcı ses kısıklığına yol açabileceğini ancak genellikle bu durumun 6 ay içinde normale dönebileceğini belirtti.

Related Posts

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Selülit Neden Olur?

Selülit neden olur? Selülitin kaynağı nedir? Bacak, kalça ve kollarda oluşan aşırı yağ birikmesi hakkında uzmanlar önemli bilgiler verdi. 

Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Kanal İstanbul gibi projelerin kentlerde beton yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Köktürk, “Kirli hava ve artan sıcaklıklar sağlığımızı tehdit ediyor” diye konuştu.

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar vatandaşları sahte ve kalitesiz gözlükler konusunda uyardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir