Grip vakaları için ‘antibiyotik kullanımı’ uyarısı

AÜ Tıp Fakültesi Profesörü Dr. İsmail Balık: Virüslerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri Hakkında Uyardı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İsmail Balık, nüfus hareketliliğinin arttığı dönemlerde insanların birden fazla virüsü üst üste kapabileceğini ve bu durumun hastalıkların uzun süreceği yanılgısına neden olabileceğini belirtti. Benzer belirtiler gösteren virüslerin hastalıkların uzun sürmesine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Balık, sinüzit ve zatürre gibi komplikasyonların da süreci uzatabileceğini vurguladı.

Grip vakalarındaki artışın mevsim normalleri çerçevesinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balık, özellikle risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Hastane başvurularında grip virüslerinin artış gösterdiğine ve Kovid-19’un halen görüldüğüne işaret eden Balık, toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazanmış olması nedeniyle salgın şeklinde bir Kovid-19 beklenmediğini dile getirdi.

Enfeksiyonlarda artışın özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde, örneğin bayramlarda veya okulların açıldığı zaman dilimlerinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Balık, grip vakalarının panik yaratma seviyesinde olmadığını vurguladı. Mevsim normalleri düzeyinde bir artışın olduğunu belirten Balık, sürekli korunma tedbirlerinin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Risk Grupları ve Hastalıkların Yayılımı

Prof. Dr. Balık, risk grubu olarak belirttiği alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astım ve bronşiti olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti olanları sıraladı. Virüslerin en çok okullarda çocuklar arasında yayıldığını belirten Balık, çocukların enfeksiyonları evlerine taşıyarak yetişkinlere bulaştırabileceğini ifade etti.

Antibiyotiklerin virüslerde etkili olmadığını açıklayan Prof. Dr. Balık, gereksiz yere antibiyotik kullanımının antibiyotik direncine ve zararlarına yol açabileceğini belirtti. Antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu vurgulayan Balık, doktorun önermediği durumlarda antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi. Antibiyotiklere gereksiz yönde başvurmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getiren Balık, toplumun daha bilinçli bir şekilde antibiyotik kullanımına yaklaşması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.